oikonomou-thwrakoskopisi

Με τη θωρακοσκόπηση / πλευροσκόπηση ο επεμβατικός πνευμονολόγος διερευνά υπό άμεση όραση, τη θωρακική κοιλότητα. Τα τελευταίας γενιάς βιντεοθωρακοσκόπια, μεταφέρουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο και η εξέταση θεωρείται πλέον το gold standard για τη διευρεύνηση αδιάγνωστων με τις συνήθεις μεθόδους πλευρίτιδων, αλλά μπορεί κατά περίπτωση να προσφέρει και στη θεραπεία τους.

Η τεχνική μπορεί να αποβεί επίσης πολύτιμη στη θεραπεία του αυτόματου πνευμοθώρακα και σε ορισμένες περιπτώσεις, του θωρακικού εμπυήματος, που μέχρι τώρα απαιτούσαν γενική νάρκωση, θωρακοτομή, αποφλοίωση του πνεύμονα και πολυήμερη νοσηλεία.

Η θωρακοσκόπηση / πλευροσκόπηση(medical thoracoscopy), είναι μια εξαιρετικά ασφαλής ελάχιστα παρεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και  μπορεί να δώσει λύσεις για τη:

Η θωρακοσκόπηση (medical thoracoscopy) και η παρόμια τεχνική της μίνι-θωρακοσκόπησης (mini-thoracoscopy) που χρησιμοποιεί μικρότερα εργαλεία και έχει ορισμένους περιορισμούς, είναι ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές που πραγματοποιούνται από εκπαιδευμένο και έμπειρο στην εφαρμογή τους, επεμβατικό πνευμονολόγο, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Thorakoskopisi

Υπάρχει και τεχνική VATS (Video-Assisted Thoracic Surgery) που αποτελεί πολυπλοκότερη επέμβαση, έχει μεγαλύτερο εύρος  παρέμβασης (μπορεί να γίνει ακόμα και λοβεκτομή) και εφαρμόζεται αποκλειστικά από θωρακοχειρουργούς, ενώ απαιτεί διασωλήνωση και γενική νάρκωση.

Θωρακοσκόπηση/πλευροσκόπηση με τοπική αναισθησία και μέθη, single port, λήψη βιοψιών, χημική πλευροδεσία

Θωρακοσκόπηση, σπάνια περίπτωση μεταστατικού μελανώματος σε πνεύμονα και υπεζωκότα

Εμπύημα: Εικόνα διαθωρακικού υπερήχου και ακολούθως θωρακοσκοπική εικόνα του εμπυήματος στον ίδιο ασθενή

Πώς γίνεται η θωρακοσκόπηση

Η θωρακοσκόπηση (medical thoracoscopy) πραγματοποιείται με τον ασθενή σε μέθη (sedation) και τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτείται διασωλήνωση και γενική νάρκωση.

Η τεχνική συνίσταται στην εισαγωγή ενός μικρού trocar, συνήθως διαμέτρου 7 ή 8 mm σε  μεσοπλεύριο διάστημα, σε σημείο κατάλληλο που εντοπίζεται επακριβώς με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αφού εισαχθεί το trocar, ακολουθεί πλήρης παροχέτευση του πλευριτικού υγρού και επισκόπηση υπό άμεση πλέον όραση, μέσω του θωρακοσκοπίου, του πνεύμονα, του διαφράγματος και του τοιχωματικού και σπλαχνικού υπεζωκότα. Στη συνέχεια, γίνεται λήψη δειγμάτων βιοψίας, τα οποία στέλνονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για εξέταση, ώστε να τεθεί η διάγνωση της προέλευσης του πλευριτικού υγρού. Όλη η εξέταση καταγράφεται και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονική μορφή.

Εφόσον η αιτία της πλευρίτιδας είναι κακοήθης, μπορεί να ακολουθήσει χημική πλευροδεσία, που συνίσταται στην εμφύσηση στη θωρακική κοιλότητα στείρου τάλκ (french talc). Το τάλκ προκαλεί κοκκιωματώδη φλεγμονή και φέρνει σε μόνιμη επαφή τα δύο πέταλα του υπεζωκότα μεταξύ τους, ώστε να μην μπορεί να παραχθεί πλέον το υγρό, που ταλαιπωρεί τον ασθενή και συχνότατα προκαλεί δύσπνοια και πόνο.
Παρόμοια είναι η τεχνική και στην περίπτωση του αυτόματου πνευμοθώρακα, όπου και πάλι γίνεται έγχυση στείρου τάλκ και με το τρόπο αυτό αποτρέπεται η δημιουργία πνευμοθώρακα.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως 30 – 45 λεπτά της ώρας και ο ασθενής εξέρχεται από το Νοσοκομείο 2 έως 3 ημέρες μετά, ανάλογα με τη περίπτωση.

Η μέθοδος είναι εξαιρετικά ασφαλής, με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών (< 1%) και προσφέρει διάγνωση στις περιπτώσεις πλευρίτιδων σε ποσοστό άνω του 90%. Παρόμοια ποσοστά παρουσιάζει και στην θεραπεία του αυτόματου πνευμοθώρακα.