Τι είναι η βρογχοσκόπηση

vrogxoskopisi_ftrΗ βρογχοσκόπηση είναι μια εξέταση την οποία διενεργεί ο ειδικά εκπαιδευμένος επεμβατικός πνευμονολόγος προκειμένου να ελέγξει, μέσω ενός οργάνου που λέγεται βρογχοσκόπιο, τους πνεύμονες και ειδικότερα τους βρόγχους. Εμείς για το σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε με πλήρως εξοπλισμένο Ιατρικό Κέντρο για την πραγματοποίηση διαγνωστικής και επεμβατικής (θεραπευτικής) βρογχοσκόπησης.

Η εξέταση πραγματοποιείται με το πλέον σύγχρονο βρογχοσκόπιο οπτικών ινών που είναι ένα λεπτό, εύκαμπτο τηλεσκόπιο, περίπου σε πάχος ενός μολυβιού. Είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική διαγνωστική εξέταση, διότι εκτός από τους βρόγχους ελέγχονται ο λάρυγγας, οι φωνητικές χορδές και η τραχεία.

vrogxosokopisi-lipsi-viopsias

Η βρογχοσκόπηση σε εμάς (σε αντίθεση με τα δημόσια νοσοκομεία) πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη (sedation), είναι ανώδυνη, διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά της ώρας και συνήθως δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο.

Κατά τη βρογχοσκόπηση ο ιατρός μπορεί να ελέγξει τους βρόγχους μέσω της εικόνας που μεταδίδει το βρογχοσκόπιο σε μια οθόνη. Παρόλο που με το βρογχοσκόπιο μπορούμε να ελέγξουμε τις αεροφόρες οδούς και όχι το πνευμονικό παρέγχυμα αυτό καθεαυτό, είναι δυνατό να ληφθούν βιοψίες πνευμονικού ιστού ή/και δείγματα εκκρίσεων και να σταλούν για εξέταση στο εργαστήριο.

 

Πότε χρησιμοποιείται η βρογχοσκόπηση

lavides-vrogxoskopisis

Η βρογχοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγνώσει μια σειρά παθήσεων ή συμπτωμάτων, όπως (η λίστα που ακολουθεί για τις εφαρμογές της είναι ενδεικτική):

  • χρόνιος ή/και επίμονος βήχας
  • αιμόπτυση ή αιμόφυρτα πτύελα
  • σε μια μη φυσιολογική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος όπου μπορεί να απεικονίζονται μάζα ή όζος ή λοίμωξη
  • εκτίμηση και εντοπισμός του αιτιολογικού παράγοντα σε σοβαρή πνευμονική λοίμωξη

Επίσης η βρογχοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά:

 

  • για την αφαίρεση ξένου σώματος που έχει εισροφηθεί
  • για την τοποθέτηση ενδοπρόθεσης (stent) για τη διάνοιξη ενός βρόγχου φραγμένου μερικώς ή πλήρως από όγκο ή μάζα
  • για την αφαίρεση όγκου που αναπτύσσεται εντός των βρόγχων (ενδοβρογχικά)

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, που είναι βασανιστική για τον ασθενή καθώς ο όγκος που αναπτύσσεται εντός του αυλού των κύριων βρόγχων προκαλεί έντονη δύσπνοια, τα εργαλεία που μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία είναι πραγματικά εκπληκτικά και σωτήρια: έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την κρυοθεραπεία και το argon plasma coagulation, ένα είδος λέιζερ, ώστε να μειωθεί μέχρις εξαφανίσεως ο ενδοβρογχικός όγκος, εξασφαλίζοντας άμεση επαναδιάνοιξη του αεραγωγού και μια άριστη ποιότητα ζωής στον ασθενή.