H χρησιμότητα του διαθωρακικού υπερήχου στις παθήσεις του θωρακικού τοιχώματος, του υπεζωκότα και του πνεύμονα, είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Πρωτοπορώντας στη Βόρεια Ελλάδα, η ομάδα μας την εφαρμόζει συστηματικά και με μακρά πλέον εμπειρία, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό.
Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη διαθωρακική βιοψία πνεύμονος είναι μια ασφαλής τεχνική που μπορεί να θέσει διάγνωση σε περιπτώσεις περιφερικών βλαβών του πνεύμονα και του υπεζωκότα, έχοντας, υπό κάποιες προυποθέσεις, την ίδια διαγνωστική ακρίβεια με την υπό αξονικό τομογράφο καθοδηγούμενη βιοψία, όντας ταχύτερη, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς τους κινδύνους της ιοντίζουσας ακτινοβολίας τόσο για τον γιατρό όσο και για τον ασθενή.
Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα πνεύμονα, όταν πραγματοποιείται από έμπειρο επεμβατικό πνευμονολόγο, αποτελεί το πιο γρήγορο, μη επεμβατικό μέσο διαγνωστικής προσέγγισης του αναπνευστικού ασθενούς. Επιπλέον η χρήση του για την ασφαλή καθοδήγηση επεμβατικών τεχνικών στον πνεύμονα και τον υπεζωκότα αυξάνει συνεχώς.
Διαθωρακικός υπέρηχος διενεργείται επίσης για την διάγνωση και διερεύνηση των πλευριτικών συλλογών αλλά και στη καθοδήγηση για τοποθέτηση καθετήρων στο θώρακα και γενικά επεμβατικών τεχνικών.
Η χρήση της διαθωρακικής υπερηχογραφίας ενδείκνυται για:
- Διάγνωση πνευμοθώρακα
- Διάγνωση πνευμονίας (σε ορισμένες περιπτώσεις)
- Διάγνωση ατελεκτασίας
- Διάγνωση υπεζωκοτικής συλλογής/ακριβής εκτίμηση του μεγέθους της
- Διάγνωση πνευμονικού οιδήματος και διάμεσων νοσημάτων πνεύμονα
- Παθήσεις διαφράγματος/έλεγχος κινητικότητας ημιδιαφραγμάτων
- Βιοψία βλαβών υπεζωκότα θωρακικού τοιχώματος ή περιφερικών όγκων πνεύμονα
- Διαγνωστική και εκκενωτική παρακέντηση υπεζωκοτικής συλλογής και τοποθετήσεις καθετήρων με εξαιρετική ακρίβεια και πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών
- Τον εντοπισμό του σημείου εισόδου του θωρακοσκοπίου στη θωρακοσκόπηση (medical ή mini-Thoracoscopy)
Σε κάθε περίπτωση, για να πραγματοποιηθεί η διαθωρακική βιοψία, θα πρέπει η βλάβη να είναι ορατή με τον υπέρηχο και προσβάσιμη με τη βελόνα βιοψίας. Για να είναι ορατή μια μάζα υπερηχογραφικά θα πρέπει να περιφερική και μάλιστα να βρίσκεται σε επαφή τουλάχιστον 1 εκ. με τον υπεζωκότα, καθώς η υπερηχογραφική δέσμη δεν διαπερνά τον αέρα και επομένως τον αεριζόμενο πνεύμονα. Υπό αυτές τις προυποθέσεις, η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη διαθωρακική βιοψία πνεύμονος είναι η πρώτη επιλογή και συνιστάται να προτιμάται από την υπό αξονικό τομογράφο καθοδηγούμενη βιοψία, γιατί είναι μέθοδος χωρίς ακτινοβολία, ταχύτερη και με μικρότερο κόστος.